GEA HOSPER  

REFERENTIES

"De keramiek van Gea Hosper is ogenschijnlijk een vat vol tegenstrijdigheden: wulpse zaadvormen tegenover strak gestyleerd porseleingoed; een fraai afgewerkte turqoise dekselpot gebroedelijk naast keramiek waar de gaten zijn ingevallen; het brokkelt af: onvolmaaktheid, tederheid en confrontatie, Hosper zoekt de essentie."
Martin Lacet in De Gelderlander 2012

Galerie de Burgerij in Vorden

Gea Hosper, de keramiste. "Beeldend in keramiek" zo omschrijft Gea Hosper haar werkzaamheden. Als keramiste is zij altijd op zoek naar de essentie, op zoek naar de ultieme vorm. Daarbij wordt zij vaak verrast door het ontwikkelingsproces. Haar keramiek past niet in een keurslijf en dat maakt het werk van Gea Hosper zo verrassend uniek. Wars van alle conventies laat zij haar objecten tot leven komen. Zij omarmt het bijzonder mooie aspect van het toeval. In haar keramiek, haar bijzondere schalen en verrassende objecten is de suggestie en impressie van groot belang. Soms is het repeterend effect sterk uitvergroot in een beladen sfeer, dan weer speelt de humor er een grote rol in. Gea Hosper laat zich niet uit het veld slaan door enige beperking, waardoor haar zoektocht naar nieuwe vormen, naar intensieve kleuren en technieken oneindig is.

Tineke Noordervliet-Willems, galeriehoudster, over Gea Hosper in het Koenraad Bosman Museum in Rees(Duitsland)
Galerie Noordervliet en Willems

"Gea Hosper is een beeldend kunstenaar die in haar werk onderzoek doet naar het gevoel van oorspronkelijkheid. Dat geldt voor de materialen die zij kiest maar ook voor de visie die zij verbeeldt.

Oermiddelen die zij tot vorm brengt: experimenteel, intellectueel maar vooral intuïtief en vaak met humor komen reeksen en series van de meest aardse vormbeginselen tot stand. Kleur versterkt de vorm. De inhoud roept associaties op met het ontstaan van de tijd. Sociaal en breed georiënteerd is zij een eigentijds kunstenaar met gouden handen en een warm hart.

Maar wel met een eigen signatuur en een gewaagd handschrift."

Lejo den Hertog, voorzitter stichting KIZ07, beeldend kunstenaar en docent HKU, Utrecht.